Ракета носител "Союз-2.1 а" с два руски спътника и 26 по-малки космически апарати на други държави беше изстреляна днес от космодрума Восточний, предаде ТАСС.

Восточний е най-новият руски космодрум, който официално стартира своята дейност през 2016 година и трябва да замести стартовата площадка Байконур. Той се намира в най-източните части на Сибир, а строежът му е струвал 7,5 милиарда долара.

Руските спътниците "Канопус-В" са предназначени за оперативно наблюдение на техногенни и природни извънредни ситуации.

На околоземна орбита ще бъдат изведени също един 20 американски спътника, три германски, един испански, един южноафрикански и един японски.

В същото време ТАСС предаде, че Американското космическо ведомство възнамерява да отправя своите астронавти до Международната космическа станция с руските кораби "Союз" дори и след като САЩ ще бъдат в състояние да го правят със собствени пилотирани мисии. Агенцията цитира публикация на специализирания сайт Спейс. По думите на официалния представител на НАСА Стефан Шиърхолц ще бъдат разгледани възможностите и за доставка на руски космонавти до МКС на борда на американски пилотирани кораби. Висшето ръководство на НАСА потвърди своето намерение да използва руските космически кораби "Союз" и след 2019 година.

Шиърхолц поясни, че изстрелването на американски и руски кораби едновременно, тоест американци на американски кораби и руснаци на руски космически апарати ще бъде нецелесъобразно. Това е така, защото на МКС са изградени два основни сегмента - руски и американски. Те се нуждаят от доставки за модулите както за едната, така и за другата страна. Поради тази причина най-удачният вариант ще бъде извеждането на смесени екипажи до МКС.