Създадена в последните години на Съветския съюз, космическата станция "Мир" се превръща в първия постоянно обитаван от хора дом извън нашата планета. На нея са извършени множество експеримента, там отива и вторият български космонавт Александър Александров, а България се превръща в третата страна в света, създала и експериментирала с оранжерия в Космоса. 

Вижте как изглежда станция "Мир" >> >> >>

Краят на първата постоянно обитавана космическа станция преди 20 години е повод да си припомним историята на станцията. От Russia Beyond припомнят 10 любопитни факти за "Мир".

1. Благодарение на нея съществува МКС

Космическата станция "Мир"

Снимка: Роскосмос/NASA

Когато СССР изстрелва "Мир" в орбита през 1986 г., тя става първата пилотирана модулна станция в космоса. Дълги години "Мир" е единствената платформа, на която се тестват и подготвят дълги периоди на работа в космоса. Оттогава тя е посещавана често от много космонавти от различни държави. Уроците, научени през годините, помагат за усъвършенстването на Международната космическия станция (МКС).

2. Помага за поставянето на три световни рекорда

Космическата станция "Мир"

Снимка: Роскосмос/NASA

Станцията е използвана специално за дълги мисии в космоса. Нищо чудно, че два световни рекорда за най-дълго време, прекарано в космоса съответно от мъже и жени са поставени и именно на "Мир": от руския космонавт Валерий Поляков и американската му колежка Шанън Лусид.

Руският космонавт Анатолий Соловьов държи световния рекорд за най-много разходки в космоса (общо 16) и най-дълго прекарано време в разходки в космоса (82 часа с натрупване) - всички те на борда на орбиталната станция "Мир".

3. Символ на международната дружба

Космическата станция "Мир"

Снимка: Роскосмос/NASA

Първият чуждестранен екипаж стъпва на борда на руската станция "Мир" през 1995 година. Оттогава тя е посещавана от космонавти от САЩ, Канада, Великобритания, Австрия, Германия, Франция, Япония, Словакия, България, Сирия и дори Афганистан, което я превръща в символ на солидарност в името на науката.

От февруари до август 1990 г. на борда на станцията се намира знамето на мира - символ на Пакта Рьорих, посветен на защитата на художествените и научни институции и исторически паметници.

4. Провежда съвместна програма с американски космически совалки

Космическата станция "Мир"

Снимка: Роскосмос/NASA

"Мир-Шатъл", която започва през 1993 г., е съвместна програма между космическите агенции на САЩ и Русия. В продължение на 4 години руските космонавти използват американски совалки, за да стигат до станцията "Мир", а американците използват космическия кораб "Союз" за дълги мисии на борда на "Мир". Програмата приключва през 1998 година.

5. Оцелява след сериозен инцидент

Космическата станция "Мир"

Снимка: Wikimedia

Най-сериозният инцидент с "Мир" се случва на 25 юни 1997 г., когато грешка на новата система за контрол става причина за сблъсък между транспортния кораб "Прогрес М-34" и модула "Спектър".

Сблъсъкът уврежда соларните панели и причинява огромна загуба на енергия на станцията. Оказва се невъзможно повреденият модул да бъде поправен, така че космонавтите просто го запечатват. Модулът остава така чак до потапянето на "Мир" в Тихия океан през 2001 година.

6. Вдъхновява филми и игри

Космическата станция "Мир"

Снимка: Wikimedia

Станция "Мир" е "герой" в много поп продукции. Тя участва във филми, като например "Армагедон", "Вирусът" и "Желязно небе", както и в компютърните игри Red Alert 3 и Fallout Tactics: Brotherhood of Steel.

7. Прекарва в космоса 15 години

Космическата станция "Мир"

Снимка: Роскосмос/NASA

Първата пилотирана модулна станция прекарва в орбитата на Земята общо 5511 дни. Главният модул е изстрелян на 19 февруари 1986 г. Последният модул е прикачен на 23 април 1996 година. Това е седмият на брой модул на станцията. Краят й идва на 23 март 2001 г.

8. Рекордно много експерименти

Вторият български космонавт Александър Александров на борда на "Мир"

Снимка: Личен архив/Роскосмос/spacefacts.de

На "Мир" се провеждат над 23 000 научни експеримента. Освен всичко останало, научните мисии на космическата станция "Мир" помагат на учените да се научат как да предвиждат по-точно земетресения.

9. Износена и изхабена

Космическата станция "Мир"

Снимка: Роскосмос/NASA

С времето зачестяващите аварии на "Мир" показват, че тя вече е остаряла и се нуждае от огромни инвестиции, за да продължи да работи. Те не са оправдани, така че на 23 март 2001 г., след 15 години в космоса, станцията е свалена от орбита в отдалечена зона на Тихия океан, известен като "Космическото гробище".

След като легендарната космическа станция е погребана под водата, плъзват непотвърдени слухове, че извеждането ѝ от експлоатация е провокирано от смъртоносен вирус, дошъл от космоса.

10. На нея е кръстен астероид

Космическата станция "Мир"

Снимка: Роскосмос/NASA

Няколко месеца, след като "Мир" е изведена от експлоатация, белгийският астронавт Ерик Валтер Елст открива астероид, който в крайна сметка е кръстен "11881 Mirstation".