Машината обаче не прилича на роботизираните убийци Т800 от филма Терминатора или поне не напомня за тях външно.

Въпреки това, патрулиращият робот е снабден с оръжия и скоро те ще се управляват от изкуствен интелект - точно както във култовия филм с Арнолд Шварценегер.

Машината е наречена Border Protector и е създаден на базата на конвенционален джип, съобщи японската медия Mainichi Shimbun, цитирана от technews.bg.

Вижте как изглеждат роботите >> >> >>Роботозираният джип се движи самостоятелно по предварително зададен маршрут извън асфалтовия път, събирайки важни данни за местността и правейки видео за целите на разузнаването.

Данните се предават в реално време на други машини, вкл. автономни.

Border Protector сам преодолява препятствията, но е предвидена и възможност за преход към дистанционно управление. Отдалечен оператор може да прихване управлението, да промени или уточни маршрута на джипа.

Оръжията на Border Protector се управляват дистанционно от оператор, но вече се работи по въвеждането на изкуствен интелект в машината, който да поеме и тази функция и направи намесата на хора излишна.

Според военни анализатори, Border Protector е първата в света автономна бойна машина.

Според израелската армия до 20-30 години ще бъде създадена истинска флотилия или рояк от автономни патрулиращи роботи, които да взаимодействат по между си и да взимат по-добри и бързи решения от хората.


Флотът на САЩ вечe има безпилотен боен кораб >> >> >>