Ракетата SLS, с която САЩ ще се завърне на Луната, е все по-близо до старта си. НАСА показа как всички 4 броя от двигателите RS-25 са монтирани на гигантската първа степен на SLS.

Вижте как изглежда SLS към ден днешен >> >> >>

Това най-голямата ракетна степен, която НАСА е изградила след тази на Сатурн V за програмата Аполо, която за първи път изпрати американците на Луната. Освен двигателите, първата степен се състои от два резервоара - един за течен водород и един за течен кислород.

Любопитен факт е, че използваните двигатели RS-25 са същите, използвани и на американската совалка. Температурите, при които функционират агрегатите са екстремни и варират от −253 °C до 3300 °C. Дизайнът им обаче е разработен още през 60-те години на миналия век.

Резервоарите, хардуерът и дори части от софтуерът, командващ електрониката на SLS, също са "взети на заем" от совалката на САЩ. Някои експерти твърдят, че американците умишлено са заложили на вече разработени и доказали се технологии, за да се върнат на Луната в най-кратки срокове.

Макар да няма насрочена официална дата, първият старт на SLS може да бъде проведен или в края на 2020 или през 2021 година. Очаква се първият пилотиран полет на ракетата да бъде през 2023 г., а американците отново да стъпят на Луната през 2024 г. - в края на евентуалния втори мандат на Доналд Тръмп.