След тестване в бойни условия срещу бойци в Сирия, новият безпилотен летателен апарат (БПЛА) "Орион" с четири управляеми ракети на борда е предаден на руската армия, предава Russia Beyond.

Вижте как изглеждат новите руски дронове >> >> >>

В същото време новият тежък дрон "Охотник" на конструкторско бюро (КБ) "Сухой" се подготвя за своето бойно кръщение.

"Орион"

"Орион" разполага с четири управляеми и неуправляеми ракети, способни да унищожават вражески цели в обхват от стотици километри.

Компанията-разработчик "Кронщад" все още не е коментирала скорошния си успех и началото на доставките за руските войски, позовавайки се на "държавни тайни" и необходимостта от подписване на последния кръг от споразумения с руското министерство на отбраната.

Според Виктор Мураховски, главен редактор на списание "Арсенал Отечества", в Сирия са били разположени две версии на "Орион" - една за разузнаване и още една за удари.

"В момента руските Въздушно-космически сили разработват програма за тежки ударни дронове на далечни разстояния. Генералите искат новите армейски части да бъдат смесени, така че както традиционните самолети, така и БПЛА с оръжие от подобен клас да могат да действат заедно в една група", каза експертът.

Новият дрон може да носи четири ракети с обща маса до 200 килограма. В същото време той е в състояние да се изкачи на надморска височина от 7,5 километра. Той също така може да се похвали с максимална скорост от 200 км/ч и продължителност на батерията от 24 часа, след което дронът трябва да бъде откаран до хангар за "зареждане".

"Охотник"

Друго голямо попълнение, което скоро идва към руската армия, е тежкият ударен дрон "Охотник", създаден от КБ "Сухой".

Той е прототип на БПЛА на бъдещето, направен по същите технологии като най-новия изтребител от пето поколение Су-57.

Подобно на по-големия си брат, "Охотник" е конструиран по схемата "летящо крило", което го предпазва от вражеската противовъздушна отбрана (ПВО) и му позволява да има повече огнева сила.

Освен това 20-тонният дрон може да се втурне към целта със свръхзвукова скорост (до 1000 км/ч) и разполага с един от първите бордови AI компютри, който освобождава оператора от повечето задачи, с изключение на решението за разгръщане на оръжия.

Някои от неговите технологии и боеприпаси са унифицирани със Су-57.

"Арсеналът на "Охотник" включва ракети "въздух-земя" и редица бомби (свободно планиращи и управляеми), които вместо да висят от крилата, ще бъдат скрити вътре в корпуса, за да се намали видимостта на вражеските радари", заяви за Russia Beyond проф. Вадим Козюлин от Руската академия на военните науки.

Сред тях са осколочно-фугасната запалителна авиационна бомба ОФЗАБ-500 и обемно-детонираща авиационна бомба ОДАБ-500ПМВ, като и двете са използвани по време на сирийската кампания.