Създателят на SpaceX Илон Мъск многократно е заявявал, че иска да колонизира Марс. Това обаче не може да се постигне със съществуващите към този момент ракети. За целта той разработва проектът Starship, който може да транспортира 100 човека наведнъж на Червената планета.

Със Starship ще полети и японския милиардер Юсаку Маезава, който трябва да се превърне в първия космически турист, летял около Луната. По план това трябва да се случи през 2023 година - до тогава Starship трябва да е усъвършенстван напълно.

Разработката на Starship върви с пълна сила - двигателите на метан Raptor са готови, тестват се карбоновите крио-резервоари.

Именно тук Илон Мъск се сблъска с проблем. Преди няколко месеца, прототип на Starship се разкъса, не успявайки да се справи с налягането на горивото. За да не причини огнен взрив, горивото бе заменено с течен азот, имащ същите характеристики.

Направени бяха модификации по конструкцията на резервоарите и ракетата, като се очакваше новият прототип - SN1, да се справи и след няколко месеца да полети в космоса.

Илон Мъск предвижда, че ще са необходими поне 20 прототипа, преди да излезе финалната и безаварийна версия на Starship.

Карбоновите резервоари са ключова технология за успеха на кораба, тъй като имат ниско тегло.

От SpaceX обаче са оптимисти. Те строят втория прототип SN2, като ще направят модификации по резервоарите, така че те да преминат успешно теста по напълването им с течен азот.