На 8 юни 1869 г. американският изобретател Ив Макгафни патентова първата в света прахосмукачка, която той нарича "Вихър" (Whirlwind).

В горната му част има дръжка, свързана с колан с вентилатор. Дръжката се движи ръчно. Прахосмукачката е лека и компактна, но е неудобна за употреба, поради необходимостта от едновременно завъртане на дръжката и натискане на устройството към пода.

>>>Виж галерия от снимки на всякакви прахосмукачки>>>

Макгафни основава американската компания за почистване на килими в Бостън и започва да продава прахосмукачките си за 25 долара (значителна сума за онези времена, ако смятате, че по това време с 1 долар можело да се купи около 23 грама сребро). Повечето прахосмукачки на McGaffney били продадени в Чикаго и Бостън. Но част от тях вероятно са изгорели в Големия пожар в Чикаго. Само два "Вихъра" оцелели до наши дни, един от тях е изложен в историческия център на компанията "Nover".

След Макгафни други изобретатели също започнали да произвеждат и продават механични прахосмукачки.

В началото на 20 век Hoover започва да произвежда електрически прахосмукачки с прахоуловител. Първият "Модел О" струва $ 60 и е бил много търсен сред купувачите.

Нарастването на популярността на прахосмукачките през 20-те и 30-те години се e основавала на вярата на домакините, че се отървават не само от праха, но и от микробите.

Ето какво пише известно по онова време издание за електротехника през 1926 г.: "Универсалната идея на прахосмукачката е нещо повече от почистване на помещенията. Домакинята с прахосмукачка приема че придобива нов стандарт на здраве за семейството си. "

В продължение на много години прахосмукачките остават луксозен предмет, но след Втората световна война те се превръщат в обичайна част от домакинството за средната класа.

Днес прахосмукачката изобщо не се счита за луксозна. Този съществен елемент от домакинството постоянно се подобрява. Какви ли не видове се предлагат на купувача : от вакуумно-циклонен вид до прахосмукачка с аква-филтър, както и роботизирана прахосмукачка и прахосмукачка с въздушна възглавница ...