Възможно ли е цял един самолет да бъде изграден около едно оръдие? Да, но само ако оръдието е американският 30-милиметров "Гатлинг" с 7 цеви и скорострелност от 3900 изстрела в минута. Именно около това оръжие е изграден целият самолет А-10, който се превръща в най-успешния в своя клас.

Идеята за А-10 се ражда в годините на Виетнамската война, като САЩ имат нуждата от самолет, способен да нанася големи унищожения от близки разстояния до своите наземни цели.

Проектът за създаването на щурмовия изтребител е стартиран през 1967 година, а първият полет на А-10 се осъществява през 1972 г. Освен своето автоматично "Гатлинг" оръдие, самолетът има 11 пилона, на които може да носи управляеми и неуправляеми ракети и бомби с общо тегло до 7200 килограма.

Тъй като е предвидено самолетът да лети на ниски височини, той е тежко брониран с панели от титан. Американската армия е установила, че те могат да предпазят А-10 от изстрели с 57-милиметрово оръдие. Самолетът издържа и на удари с 23-милиметрови бронебойни и високо-експлозивни муниции.

Вижте как изглежда А-10 >> >> >>

За задвижването отговарят два реактивни двигателя, които са настроени да летят икономично на ниски надморски височини. Максималната скорост на самолета е 833 км/ч, но А-10 рядко се движи с над 600 км/ч.

По време на Първата война в Залива А-10 се справя феноменално със задачите си, като в своята сметка щурмовикът има унищожени 900 иракски танка, 2000 бойни машини и 1200 артилерийски установки. Самолетът дори успял да унищожи два хеликоптера, използвайки своето "Гатлинг" оръдие. По време на цялата война били изгубени едва 4 бройки от А-10.

Всъщност 90% от ракети въздух-земя изстреляни по време на войната са били пуснати именно от А-10.

По време на Втората война в Ирак самолетът не успял да запише подобен резултат - просто защото бил унищожил почти цялата бронирана мощ на иракската армия 10 години по-рано.

Това са причините А-10 да е един от най-обичаните самолети в САЩ. Слуховете за неговото пенсиониране често предизвикват гняв сред армията, а през 2017 година американският конгрес реши, че ще продължи да експлоатира самолета още "неопределено дълго време". По всяка вероятност А-10 ще се използва до 2030 година, но е възможно той да остане в инвентара на ВВС на САЩ и още по-дълго.

Причините за това са високата надеждност, ниската цена на експлоатация и практическата незаменимост на машината, защото никой друг самолет не е създаден единствено за унищожаване на наземни цели от близки разстояния.

А-10 е толкова ценен за САЩ, че те са решили да не изнасят самолета навън, лишавайки своите съюзници от възможността да се възползват от способностите на А-10. Към днешна дата Американските военновъздушни сили разполагат с 280 бройки от самолета, а единственият пряк конкурент на щурмовика е Су-25, който обаче няма "Гатлинг" оръдие и носи двойно по-малко количество въоръжение.

Какво знаем за българските Су-25 >> >> >>