Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) създадоха хуманоиден робот, наречен Pibot, който може да пилотира реактивен самолет. Това може да става без да се налага да правят каквито и да било големи модификации на пилотската кабина или самолета.

Роботът е висок около 1,5 метра. Той може да хваща контролите и да поддържа височина дори при най-тежки условия, съобщава Euronews. Външните камери гарантират, че роботът може да следи редица жизненоважни статистики в самолета.

Pibot може да запомня инструкции и цялата свързана с полета документация, като големи езикови модели. Това му позволява да реагира по-бързо от човешки пилот при извънредни ситуации, твърдят създателите му.

"Pibot е хуманоиден робот, който може да управлява самолет точно като човешки пилот, като манипулира всички отделни контроли в пилотската кабина, която е предназначена за хора", каза Дейвид Шим, доцент по електроинженерство в KAIST, пред Euronews.

Изкуственият интелект на ChatGPT гарантира, че роботът помни и знае всички възможни инструкции за пилотиране. Алгоритъмът позволява роботът бързо може да се обучи за пилотирането на друг тип самолет.

Що се отнася до това къде може да се използва, екипът предполага, че може да се използва в екстремни среди, които не са подходящи за хора.

Pibot е разработен по договор с министерството на отбраната на Южна Корея. Очаква се именно военните да използват за пръв път робота не по-рано от 2026 година.