SpaceX извърши успешно статичен тест на двигателите на новия си космически кораб. Ракетните агрегати Raptor са се запалили успешно, като са функционирали едва няколко секунди.

Прототипът Starhopper представлява умален вариант на космическия кораб Starship, който ще може да транспортира до 100 човека на Марс, Луната или дори на Земята.

В момента SpaceX конструира първия Starship във своята фабрика в Тексас, но преди това ще бъдат извършени серия от тестове с прототипа Starhopper. той ще трябва да докаже надеждността на своите резервоари и ракетен двигател, което на практика вече е осъществено. След това ще бъде тествана възможността му за излитане и приземяване.

Предполага се, че в близките дни или седмици ще бъде осъществено тестово изстрелване, като Starhopper ще полети на височина от 250 метра до 5 километра, след което ще се приземи обратно на своята тестова площадка.

По план първият Starship трябва да излети през 2020 година, което означава, че в следващите 12 месеца ще има доста работа по изпробването на различните системи на прототипа.