*Материалът е написан със съдействието на Samsung

През последното десетилетие свикнахме с еднообразния вид на смартфоните. Да, те може да имат различен дизайн на задната камера, да имат разлики в дебелината на страничните си рамки или повърхността на гърба си. Въпреки това, по-същество днес те са далеч по-сходни помежду си в сравнение с мобилните телефони от началото на века.

Производителите осъзнаха това и решиха да върнат обичаните от мнозина сгъваеми телефони. Те съчетават различен и свеж стил, с голяма функционалност и възможности. От дебюта на първото подобно устройство са минали няколко години. Тази година обаче бе осъществена мини революция, а сгъваемите смартфони успяха да покажат своя максимум.

В разгара на лятото дебютира новият Samsung Galaxy Z Flip5. Той съчетава перфектни характеристики с достъпна за класа си цена.

Вижте как изглежда Samsung Galaxy Z Flip5 >> >> >>

Моделът е най-добрият пример за това какво могат сгъваемите смартфони през 2023 година. Ето с какво ни спечели Samsung Galaxy Z Flip5:

Мобилност

Възможно ли е да имате смартфон с голям дисплей, който да се побира в тесния джоб на дънките ви? Ако той е сгъваем, то отговорът е - Да.

Когато е разгънат, Galaxy Z Flip5 е с 6.7-инчов Dynamic AMOLED 2X дисплей с честота на опресняване 120Hz и максимална яркост от 1750 нита. Резолюцията е 1080 x 2640 пиксела, а цветовете са живи и наситени благодарение на стандарта HDR10+.

Снимка: Samsung

Дисплеят запазва характеристиките си под пряка слънчева светлина - без значение дали сте на Мусала или на плажа във Варна. Причината за това е високата му яркост. Същевременно, ако сте геймъри, то честота на опресняване от 120Hz е перфектна за всички онлайн игри.

С едно движение сгъвате телефона и той става двойно по-малък.

Снимка: Samsung

Когато устройството е сгънато, то е с дължина от 8,5 сантиметра, ширина от 7,2 см и дебелина от едва 1,5 см. Разгъвате и получавате телефон с дължина от 16,5 см и дебелина едва от 6,9 милиметра.

Ползите от това се открояват особено при почивка. По-малките размери на телефона го правят по-мобилен, ако обичате да прекарвате свободното си време в походи.

Сгъваемият дизайн на практика увеличава живота на смартфона - основният му екран става невъзможен за надраскване от ключове или стотинки в джоба ви или чантата ви.

Едно от най-добрите качества на Samsung Galaxy Z Flip5 е, че при сгъване вътрешният дисплей прилепва плътно. Това още повече удължава живота на устройството, защото премахва шанса екранът да се надраска или повреди от случайно попаднали в него боклуци.

В сгънато състояние имате достъп до също толкова добър Super AMOLED екран с диагонал от 3.4-инча.

Снимка: Samsung

Същевременно гърбът и задният екран са предпазени с най-доброто защитно покритие на Gorilla Glass Victus 2. Покритието издържа фронтално върху твърди и неравни повърхности от 1 метър височина.

Падане от 2 метра височина върху асфалт и друга гладка твърда повърхност също може да се случи без щети. Рамките са от армиран алуминий. Разбира се, изпускания не се препоръчват.

Samsung Galaxy Z Flip5 е един от малкото сгъваеми смартфони, които са водоустойчиви. Това е още една гаранция за здравината и издръжливостта на модела.

Добре, разбрахме, че Samsung Galaxy Z Flip5 е смартфон с добър дизайн, който е не само стилен, но би увеличил значително живота му. Какво обаче може устройството?

Снимка: Samsung

Практичен заден екран

Samsung Galaxy Z Flip5 осъществи мини революция в сегмента на сгъваемите смартфони именно заради малкия си външен екран на предния капак. Той, разбира се, е по-малък от вътрешния голям екран, но далеч не е малък - цели 3,4 инча, а Samsung го нарича Flex Window. Стига да искате, вече може да ползвате телефона почти без да го разгъвате.

От външния дисплей може да четете и пишете съобщения, да провеждате разговори, да си настройвате алармата и дори да го ползвате като огледало.

Flex Window има и интерфейс с 8 бутона за бързи настройки и превключване на режими. Освен това вие може да персонализирате тапетите му, като адаптирате дизайна на смартфона спрямо вашите потребности.

Благодарение на външния дисплей, вие имате една от най-удобните навигации. Причината за това е пълната интеграция на приложенията на Google с малкия екран.

Снимка: Samsung

Употребата на Google Maps на компактния телефон е наистина много удобна. На първо място вие се чувствате като истински изследовател, държащ в ръката си компас. Компасът обаче е едновременно карта, която ви показва маршрута.

Когато сте в колата си, може да ползвате навигацията на разгънатия телефон, но когато слезете от нея, то навигирането с двойно по-малко устройство в ръката ви е далеч по-удобно. От Samsung са насочили Galaxy Z Flip5 към хората, обичащи да изследват непознатото и да се впускат в приключения. Навигацията, естествено може да се ползва в сгънато състояние не само в града, но и при трекинг.

Ако случайно изтървете телефона, докато се лутате, то сгънатия дизайн ще предложи много по-високо ниво на защита от счупване и на практика ще спаси вътрешния екран.

Снимка: Samsung

На външния дисплей може да гледате и видeа от YouTube.

Да си представим, че искате да смените крушките на фаровете на вашия автомобил сами. Компактният телефон е много по-удобен за поставяне на някое място и пускането на тюториъл от YouTube, който да ви покаже стъпка по-стъпка как да извършите смяната.

Подобни сценарии са неизчерпаеми. Гледането на тюториъли, докато правите нещо, е много по лесно, защото не трябва да съобразявате къде ще поставите телефона си.

Всъщност, благодарение на пантата може да го разгънете наполовина, като по този начин устройството само ще се превърне в своя стойка. В полусгънато състояние може да ползвате както външния така и вътрешния екран. При втория вариант се активира тъй наречения Flex Mode, който измества приложенията в горната половина на дисплея.

Снимка: Samsung

Машина за селфита

Всички знаем, че предните камери на телефоните предлагат по-ниски възможности спрямо основната. Но със Samsung Galaxy Z Flip5 може да си правите селфита именно с камерите на гърба. Това отново е възможно благодарение на функционалния заден дисплей.

Galaxy Z Flip5 идва с двойна основна камера. Единият сензор е с 12МР, но е снабден с технологията двоен пиксел, има прецизен авто фокус и система за оптична стабилизация OIS.

Блендата му е f/1.8, което я прави доста чувствителна на светлина. По този начин може да снимате качествени портрети дори през нощта.

Вторият сензор отново е с 12МР, но е с ултраширок 123-градусов обектив. С негова помощ може да снимате панорами или невероятни градски сцени.

Вътрешният дисплей също има селфи сензор с 10МР.

Снимка: Samsung

Сгъваемият телефон на Samsung идва с един от най-мощните процесори - 8-ядрения Snapdragon 8 Gen2. Той е съчетан с графичния ускорител Adreno 740. RAM паметта e 8GB, а вътрешното пространство - 256GB или 512GB.

Изчислителната мощ позволява всички клипове, които снимате, дори тези със селфи камерата на вътрешния дисплей да са 4К. Основната камера може да снима както 4К клипове с 60 кадъра в секунда и слоу-моушън видеа с 960 кадъра в секунда.

Мощният процесор позволява разгръщането на способен изкуствен интелект, който подобрява качеството на снимките и премахва шума.

Снимка: Samsung

Достъпност

Да обобщим какво знаем до тук.

Мощният процесор и добър вътрешен дисплей, правят Samsung Galaxy Z Flip5 идеален телефон за геймъри. Мощността му и обилното количество RAM памет го правят технически актуален поне за следващите 5 години, а устройството няма да се затрудни и с най-тежките приложения.

Samsung Galaxy Z Flip5 е един от най-здравите сгъваеми смартфони. Той издържа изпускания и дори е водоустойчив. Плътно прилепващият вътрешен екран в сгънато състояние допълнително удължава живота на модела.

Samsung Galaxy Z Flip5 е лидер що се отнася до функционалност. В сгънато състояние вие може да гледате видеа, да си чатите, да разговаряте и дори да навигирате с Google Maps. В сгънато състояние може да ползвате качествената задна камера за селфита. Смартфонът е особено удобен и за стриймове на оптично стабилизирани 4К видеа.

Вие може да се запознаете с тези възможности от първа ръка, както и да имате един от най-различните и свежи смартфони през 2023 година.

Повече за Samsung Galaxy Z Flip5 може да научите тук >>>