Уран е първата планета, открита с помощта на съвременната наука. При ясна студена нощ Уран може да се забележи и с просто око, като много бледа звезда. Именно като такава е бил квалифициран в началото на Ренесансът.

Сър Уилям Хершел открива планетата през 1781 година и ѝ дава името Звездата на Джордж в чест на краля на Англия Джордж III. Името обаче не намира прием извън Англия и по препоръка на Жером Лаланд френските астрономи приемат името Хершел. По-късно германският астроном Йохан Боде предлага името на бога на небето от древногръцката митология Уран. Друго предложение било, планетата да бъде кръстена Минерва, но името Уран спечелило повече привърженици.

Вижте как изглежда Уран >> >> >>

Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя е газов гигант и е трета по размери и четвърта по маса в Слънчевата система. Атмосферата на планетата съдържа основно водород и хелий, както и вода, амоняк и метан заедно със следи от други въглеводороди. Бледият синьозелен цвят на планетата се дължи именно на метана в атмосферата ѝ.

Освен това атмосферата на Уран е най-студената в Слънчевата система с минимална температура −225 °C и най-спокойната спрямо всички останали газови гиганти.

Първата буря на Уран е открита през 2006 г.

Снимка: NASA

Всъщност, изглежда, че на Уран въобще няма бури. Когато Вояджър 2 минава покрай Уран са открити едва 10 облака. През 2006 година обаче е открита голяма по-размери буря, чийто ветрове са с 72 км/ч по-бързи от околните течения. Една година преди това е открит огромен бял облак, който се рее в горните части на планетата. На базата на скорошните наблюдения, учените заключват, че причината за десетилетията на спокойствие и "разбуждане" на атмосферата се дължат на необичайния наклон на Уран.

Именно този наклон е нещото, с което Уран изпъква сред останалите обекти в Слънчевата система. наклонът на оста на въртене е почти 90 градуса. Вследствие на това в дадени части от нейната орбита един от полюсите е обърнат директно към Слънцето, докато другият остава в постоянна сянка. През останалото време Слънцето изгрява и залязва нормално, а денят там продължава 42 години. 

Снимка на "Хъбъл" от 2005 г. на Уран

Снимка: NASA

В резултат на необичайната, спрямо другите планети ориентация, полюсите на планетата получават повече слънчева енергия, отколкото биха получили при умерени наклони на оста на въртене. Независимо от това, температурата на екватора на Уран е по-висока от тази на полюсите поради неизвестен механизъм за преразпределение на топлината.

Причината за необичайната ос е сблъсък с друга планета в ранните години на Слънчевата система.

Уран има тънки пръстени и 27 известни естествени спътници, като всички те са доста малки по размери, с което планетата се различава от останалите газови гиганти, които имат сравнително големи луни. Всички спътници носят имената на персонажи от творби на Шекспир и Александър Поуп, а най-интересната луна безспорно е Миранда.

Миранда

Снимка: NASA

Тя се характеризира с изключително насечена повърхност и има каньони с дълбочина от 20 километра. Луната е съставена основно от лед и скали, а браздите по повърхността и може да са свидетелство за наличието на течен в миналото подземен океан, който най-вероятно е замръзнал към днешна дата. Други учени не са съгласни и посочват, че орбитата на Миранда е такава, че нагряването заради приливните сили е възможно. Освен това се спекулира, че на Миранда все още има активни криовулкани.

Земята, сравнена с Уран

Снимка: NASA